V Prešovskom kraji polícia zaznamenala 90 falošných bankoviek

29.07.2005 Celý región

Prešov 29. júla (TASR) - Dovedna 90 falošných bankoviek v 52 prípadoch sa vyskytlo na území Prešovského kraja za prvých šesť mesiacov tohto roka. Bolo to o 2...
Prešov 29. júla (TASR) - Dovedna 90 falošných bankoviek v 52 prípadoch sa vyskytlo na území Prešovského kraja za prvých šesť mesiacov tohto roka. Bolo to o 23 kusov a o sedem prípadov viac ako za rovnaké obdobie roka 2004.

Polícii sa podarilo objasniť 22 prípadov a všetky sa týkali falšovania bankoviek slovenskej meny.
Primát v počte predložených nepravých platidiel patrí policajnému okresu so sídlom v Poprade. Tam polícia zaistila v 31 ohlásených prípadoch 68 kusov bankoviek s podozrením, že ide o falzifikát. Prevažne išlo o stokorunové a päťstokorunové bankovky. Podľa krajskej policajnej hovorkyne v Prešove Magdalény Fečovej stupeň ich nebezpečnosti - na základe výsledkov rozboru v skúšobni platidiel Národnej banky Slovenska v Bratislave - bol štyri. Škála hodnotenia je pritom osemstupňová.
Podľa policajných záverov z objasnených prípadov rastie kvalita falzifikátov, pretože páchatelia využívajú technicky čoraz lepšie prístroje. Zároveň sa objavujú medzi páchateľmi stredoškoláci a mladí ľudia, to znamená, že klesá vek tých, čo páchajú túto trestnú činnosť.
Napríklad v máji sa podarilo policajtom v Prešove chytiť troch miestnych mládencov, dvoch 18-ročných a jedného 19-ročného. Prostredníctvom ďalšieho muža pustili do obehu v predajni večierky falošnú päťtisíckorunáčku. Policajný vyšetrovateľ ich obvinil zo spáchania trestného činu falšovania a pozmeňovania peňazí a cenných papierov.
 

Vyberte región

mark